Siirry sisältöön

Täydellinen valinta keväiseen leivontaan: Kondensoitu maito vie herkut uudelle tasolle!

Valmistat kondensoidusta maidosta kätevästi melkein mitä tahansa: makeat jälkiruoat, itse tehdyt jäätelöt ja fudget. Se on kermaisen ja vaniljaisen makunsa ansiosta erinomainen jälkiruokakastike sellaisenaan, vaikka omenapiirakan päälle. Kokeile maitotiivistettä myös blinien kanssa, hedelmäsalaatissa tai vaikka sellaisenaan paahtoleivällä. Voit käyttää kondensoitua maitoa myös kahviin, teehen tai pirtelöön antamaan kermaista makua. Olemme koonneet kaksi helppoa reseptiä sinulle kevään juhlia varten: Sitruunapiiras ja Britakakku. Katso reseptit alta. 

kondensoidut maidot

Mitä on kondensoitu maito?

Kondensoitu maito on keittämällä tiivistettyä maitoa, johon usein lisätään sokeria. Kondensoitu maito on iskukuumennettua, minkä vuoksi se säilyy avaamattomana huoneenlämmössä. Saat tehtyä kinuskia avaamattomasta kondensoidusta maitopurkista keittämällä sitä kiehuvassa vedessä n. 1–2 tuntia. Helppokäyttöisyys ja pitkä säilyvyys avaamattomana tekevät tästä tuotteesta täydellisen hätävaran jokaiselle kotikokille. Euro-Eastin valikoimista löytyy kolmea erilaista maitotiivistettä; makeutettua, karamellisoitua ja sokeroimatonta.

Kolme vinkkiä mihin käyttää kondensoitua maitoa

  • Jäätelöihin

    Kondensoitu maito on loistava ainesosa pehmeän ja täyteläisen jäätelön valmistuksessa ilman jäätelökonetta. Seos kondensoidusta maidosta ja kermasta luo herkullisen pohjan, johon voi lisätä erilaisia makuja kuten vaniljaa, marjoja, pähkinöitä tai suklaata. Sekoita ainekset ja pakasta ne jäätelöksi. Helppoa ja nopeaa! 

  • Jälkiruoat

    Valmistat kondensoidusta maidosta herkullisia jälkiruokia, kuten fudgea, juustokakkua, panna cottaa tai erilaisia karamelleja, käyttäen kondensoitua maitoa. Kondensoitu maito sopii myös hyvin lettutaikinaan, Croissantin väliin tai erilaisiin rahkoihin. 

  • Sellaisenaan

    Mikä parasta! Kondensoitua maitoa voi käyttää ihan sellaisenaankin! Se sopii kastikkeeksi omenapiirakalle,  dipiksi tuoreille hedelmille esim. banaanille ja kahviin tai teehen tuomaan kermaisuutta sekä kokeile myös jääkahviin!

Sitruunapiiras

Ihanan raikas sitruunapiiras on todella helppo ja nopea valmistaa. Sitruunapiiras sopii erinomaisesti kevääseen sekä Pääsiäisen juhlapöytään.

◾1 prk (397g) Dovgan Kondensoitu maito, makeutettu
◾2 dl sitruunamehua (noin 3 sitruunaa)
◾2 kpl kanamunaa

Murotaikina. Valmista piirakan pohja itse tai oikaise kaupan pakastealtaan kautta.

◾125 g voita tai margariinia
◾1,5 dl sokeria
◾1 kanamuna
◾2,5 dl vehnäjauhoja (gluteenittoman saat käyttämällä gluteenitonta jauhoseosta)
◾1 tl leivinjauhetta
◾2 tl vaniljasokeria

Murotaikinan valmistus. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti. Jos käytät irtopohjavuokaa, pingota vuoan pohjalle leivinpaperi. Levitä taikina vuokaan, pohjalle sekä reunoille. Jos käytät valmispohjaa, sulata murotaikina ohjeen mukaan ennen vuokaan muotoilua.

Kaada kulhoon kondensoitu maito, kanamunat ja sitruunamehu. Sitruunamehu kannattaa siivilöidä seokseen, jos et halua seokseen sitruunanpalasia. Sekoita seos kevyesti sekaisin ja kaada vuokaan.
Mikäli kaipaat lisää makeutta, lisää seokseen ripaus sokeria, jos taas kirpeyttä lisää hieman sitruunamehua. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia. Ohjeessa käytetty irtopohjavuokaa (koko 26 cm).

Anna jäähtyä hyvin. Maistuu parhaimmalta kylmänä. Nauti kermavaahdon kera!

 

sitruunapiiras
britakakku

Britakakku

Pohja: 
175 g margariinia 
1 ½ dl sokeria 
4 keltuaista 
3 dl vehnäjauhoa 
2 tl leivinjauhetta 
1 dl maitoa 
Marenki: 
4 valkuaista 
2 dl sokeria 
Kakun väliin: 
2 dl vispikermaa 
200 g maitorahkaa 
2 rkl sokeria 
1 prk Kondensoitu maito karamellisoitu
1 litra mansikoita 
(Tuoretta minttua) 

Tee näin: laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Erottele munien valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Sekoita kakkupohjan kuiva-aineet keskenään. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää keltuaiset ja sekoita. Lisää maito sekä jauho-leivinjauheseos vuorotellen taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon vähitellen sokeri samalla vatkaten. Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle neliön muotoon ohueksi kerrokseksi, lisää päälle vatkattu marenki. Paista 20-25 min, tai niin kauan, kunnes marenkipinta on saanut väriä. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma ja lisää joukkoon rahka ja sokeri. Ota mansikoista kannat pois ja leikkaa paloiksi. Jaa kakkupohja neljään osaan. Siirrä yksi osa tarjoilulautaselle, lisää päälle ¼ täytteestä, 1/3 purkkia kondensoitua karamellisoitua maitoa sekä mansikoita. Toista kerrokset kaksi kertaa ja lisää vielä loput täytteet kakun päälle ja koristele mansikoilla ja tuoreella mintulla. Voit myös jakaa kakkupohjan kahtia ja lisätä väliin puolet täytteestä sekä puolet kondensoidusta karamellisoidusta maidosta sekä puolet mansikoista. Lisää tällöin kakun päälle ensin kondensoitu karamellisoitu maito, täyte sekä lopuksi mansikat päälle. Koristele tuoreilla mintun lehdillä. 

 

Kondensoitu maito valikoima