Taschki Pelmenit – Maistuvaa Slaavilaista Perinnettä Arjessa!
Pelmenit ovat perinteinen slaavilainen ruoka, joka on tunnettu erityisesti Itä-Euroopan maissa. Ne ovat herkullisia täytettyjä taikinanyyttejä, joita voi keittää, höyryttää tai paistaa – ja ne sopivat täydellisesti arkeen, kun aikaa on vähän, mutta haluat silti nauttia herkullisesta kotiruoasta.
.jpg?width=711&height=400&name=pelmenit2%20(1).jpg)
Taschki Pelmenit – 4 Maukasta Makua
Kaikki Taschki-pelmenit on valmistettu perinteisellä reseptillä korkealaatuisista raaka-aineista. Ne ovat täysin lisäaineettomia eivätkä sisällä keinotekoisia aromeja, aromivahventeita, väri- tai säilöntäaineita. Ne ovat myös kananmunattomia.
Taschki-pelmeneitä on neljää eri makua:
◾Lihapelmenit possunlihatäytteellä◾Lihapelmenit possun- ja naudanlihatäytteellä
◾Kalkkunapelmenit
◾Kasvispelmenit kaali-paprikatäytteellä, vegaaninen
Löydät Taschki pelmenit hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista mm. K-ryhmän kaupoista. Voit myös halutessasi jättää toiveen lähikauppaasi, tästä toive K-ryhmän kauppoihin ja tästä S-ryhmän toiveeseen.
Käyttövinkit
-
Keitetyt pelmenit
Keitetyt pelmenit ovat perinteisin tapa tarjoilla pelmenit. Pelmenit keitetään kuten pasta: runsaassa suolatussa vedessä (2 l vettä + n. 1 rkl suolaa). Tarkista sopiva suola maistamalla keitinvettä. Vinkki! Pelmenit voi keittää veden sijasta lihaliemessä.
Pelmenit lisätään jäisinä suoraan kiehuvaan veteen – niitä ei pidä sulattaa. Kun vesi kiehuu uudelleen, lisää muutama laakerinlehti. Anna pelmenien kiehua kannen alla ja sekoita välillä varovasti esim. lusikalla, jotta pelmenit eivät tartu kiinni toisiinsa.
Pelmenit ovat kypsiä kun ne nousevat pintaan ja väri muuttuu vaaleammaksi. Tähän menee n. 5 minuuttia. Poista valmiit pelmenit vedestä esim. reikäkauhalla ja nauti pelmenit esimerkiksi adjika-kastikkeen, smetanan ja aitojen suolakurkkujen kera.
-
Paistetut pelmenit
Aloita laittamalla isoon kattilaan vettä ja suolaa kiehumaan. Lisää Taschki-pelmenit ja anna kiehua noin 2-3 minuutin ajan, kunnes ne nousevat pintaan. Tämä vaihe tekee pelmeneistä ihanan pehmeitä.
Seuraavaksi kuumenna pannulla voita ja anna sen ruskistua. Kun voi on kauniisti ruskistunut, lisää keitetyt pelmenit ja pilkotut yrtit pannulle. Paista pelmenejä hetki, kunnes ne saavat herkullisen, rapean pinnan. Ruskistettu voi antaa pelmeneille täyteläisen maun ja ihanan rapeutumisen!
Annostele paistetut pelmenit lautaselle ja nauti – täydellinen herkku! Voit myös lisätä joukkoon valkosipulia, chiliä tai muita mausteita, jos haluat vielä enemmän makua.
Tomaattinen pelmenikeitto
Talven kylminä päivinä mikään ei voita höyryävän kuumaa keittoa. Tomaattinen pelmenikeitto on maukas arkiruoka, joka valmistuu nopeasti ja vaivatta, kun käytät valmiita pelmenejä, kuten Taschki-pelmenejä.
Ainekset ja ohje (4-5 hlö)
◾1 pss (500 g) Taschki lihapelmeni tai Taschki kasvispelmeni
◾1 kpl sipuli
◾1 L kasvislientä (1 L vettä, 2 kpl kasvisliemikuutiota)
◾8 kpl kokonainen maustepippuri
◾4 kpl laakerinlehteä
◾1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
◾70 g tomaattipyreetä
◾1 pss (500 g) juureskuutioita, pakaste
◾muutama tippia tulista kastiketta, esim. piri piri tai tabasco
Koristeluun:
◾kevätsipuli, yrtit
◾smetana
Kuullota kattilassa sipuli pehmeäksi öljyn kanssa. Lisää litra vettä ja kasvisliemikuutiot kattilaan ja kuumenna. Tarkista, että kuutiot sulavat. Lisää mausteet sekä tomaattimurska ja -pyree. Anna kiehua hetki miedolla lämmöllä.
Lopuksi lisää jäiset juureskuutiot sekä pelmenit. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes juurekset ovat pehmeitä ja pelmenit nousseet pinnalle. Tarkista maku. Halutessa lisää keittoon muutama tippa tulista piri piri-kastiketta tai vastaavaan. Annostele höyryävä keitto lautasille ja viimeistele smetanalla sekä kevätsipulilla ja yrteillä. Nauti!
Pelmeneistä valmistettava uunivuoka
Pakastepelmeneistä valmistat helposti ja nopeasti täyttävän vuokaruoan koko perheelle. Mehevä ruoka kypsyy uunissa kermaisessa tomaattikastikkeessa ja hurmaa maullaan sekä helppoudellaan.
Ainesosat ja ohje:
◾2 pss Taschki pelmeneitä -liha tai kasvis (pakasteena)◾1 prk Deroni BBQ-tomaattikastike valkosipuli
◾2 pss pakastevihannessekoitusta (á 250 g)
◾2 tl kuivattua oreganoa
◾2 dl ruokakermaa
◾150 g juustoraastetta (esim. mozzarella)
Pelmenien keitinvesi
◾2 l vettä
◾0,5 rkl suolaa
◾3 laakerinlehteä
◾4 kpl kokonaista maustepippuria
Lisää jäiset pelmenit kiehuvaan suolalla, maustepippureilla ja laakerinlehdillä maustettuun veteen. Keitä pelmeneitä puolet pakkauksen keitto-ohjeesta, noin 4 minuuttia. Sekoita kerran varovasti esimerkiksi lusikalla, jotta pelmenit eivät tartu kiinni toisiinsa. Kaada vesi pois kattilasta tai nosta pelmenit reikäkauhan avulla vuokaan.
Voitele uunivuoka. Kaada vuoan pohjalle noin puolet esikeitetyistä pelmeneistä ja ripottele päälle kuivattua oreganoa. Kaada pelmenien päälle yks vihannessekoituspussi sekä puolet tomaatti-valkosipulikastikkeesta. Toista toinen kerros samalla tavalla − lisää loput pelmenit, pussi vihannessekoitusta ja loput kastikkeesta.
Viimeisimpänä kaada vuokaan ruokakerma ja ripottele päälle juustoraaste. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.
Amina Puolikarkea Vehnäjauho – Täydellistä Pelmenien Valmistukseen ja Muuhun Leivontaan
Amina puolikarkea vehnäjauho on leivonnan salainen ase! Ukrainalainen jauho tarjoaa täydellisen koostumuksen erityisesti pelmenien valmistukseen, sillä siinä on poikkeuksellisen hyvä sitko, joka tekee taikinasta helposti työstettävän ja venyvän. Tämä tekee siitä vertaansa vailla olevan valinnan pelmenitaikinan lisäksi myös pizzapohjiin ja muihin vaativampiin taikinoihin. Sen ominaisuudet ovat verrattavissa hienostuneisiin 00-jauhoihin.
Amina-jauhot löydät useimmista S-marketeista – tai voit kysyä toiveenasi omalta kauppiaaltasi, jos sitä ei vielä hyllystä löydy!
Tee Pelmenit Itse – Herkullista Kasvis- tai LihatäytteelläValmista taikina:
◾4 dl Amina puolikarkeaa vehnäjauhoa
◾1 muna
◾1/2 tl suolaa
◾1 dl vettä
Sekoita ainekset yhteen ja vaivaa sileäksi ja elastiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä peitettynä noin 30 minuuttia.
Valitse täyte:
Lihatäyte: Hienonna jauhelihaa, sipulia ja mausta suolalla ja pippurilla.
Kasvistäyte: Pilko kaalia, sieniä ja sipulia hienoksi. Paista kevyesti pannulla ja mausta maun mukaan.
Muotoile pelmenit:
Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa ympyröitä esimerkiksi lasin avulla.Laita täytettä keskelle ja taita ympyrä puolikuuksi, sulje reunat huolellisesti.
Keitä ja nauti:
Keitä pelmenejä suolatussa vedessä noin 2-3 minuuttia, kunnes ne nousevat pintaan.Tarjoile smetanan kera.Tällä reseptillä ja Aminan puolikarkealla vehnäjauholla onnistut tekemään täydelliset pelmenit kotikeittiössäsi – olipa täytteenä kasvikset tai liha!
.jpg)